Påskeegg med naturlig farge fra kjøkkenet.

Det skal hverken mye jobb eller mange ingredienser til for å lage helt fantastiske påskeegg, og alt du trenger finner du i eget kjøle eller kjøkkenskap eller i hyllene i nærbutikken.

Sånn gjør du:

Bruk hvite egg, og bruk en kjele per farge. I kjelen har du ca 1 liter vann, 2 ss edikk og ingrediensen som gir farge. Kok opp og la koke til vannet har oppnådd ønsket farge. Det tar ca 20 minutter. Sil av og ha eggene i det fargede vannet. Kok opp igjen, slå av varmen, og la det hele stå natten over.

Eggene som skal spises kan ikke kokes like lenge, og vil derfor ikke få like sterk farge. Normal koketid vil lys og vårlig pastellfarge.

Eggene på bildet har fulgt fremgangsmåten over, og har lagt i fargevannet sitt over natten. De skal brukes som pynt, og vil nok ikke smake særlig godt.

Det kan være verdt å merke at eggene ser mørkere ut når de er våte, men at fargen lysner litt når eggeskallet er helt tørt. Eggene kan også lett bli litt ujevne i fargen, men det er en del av sjarmen syntes vi. Om du vil ha dem helt jevne må de ligge helt stille i gryta under hele fargetiden, og tas forsiktig opp for tørking. Ikke bruk metall for å ta dem opp. det lager skrapemerker.

Dette er fargene vi har brukt:

Gule egg - 3-4 ss gurkemeie

Rosa egg - 3 raspede rødbeter

Blå egg - 1/2 finsnittet rødkål

Brune egg - skall av 5-6 løk eller 5ss pulverkaffe

Hvis du vil ha større variasjon i fargene kan du ta noen egg ut av fargebandet tdligere, og la noen ligge lenge. Fargen er den samme, men intensiteten vil bli større ved lengre innfanging.

Lykke til og god påske fra to og firbente til gards!

Frøbiblioteket På Lillesand Folkebibliotek.

På biblioteket i Lillesand er det en skatt av et sted! Et frøbibliotek hvor alle kan låne frø helt gratis, plante, for så å levere tilbake om man får frø til overs når sesongen er over.

Det var her vi fikk frøene til de første ringblomstene vi sådde hos oss, ringblomstene som fremdeles forsyner oss med hovedingrediensen til Kjerlinglands deilige ringblomstsalve. I fjor høst leverte vi tilbake Ringblomstfrø, og denne gangen lånte vi Blå Ridderspore og Blomkarse som vi vil så når været og varmen kommer forbi.

Det er mange frøbibliotek rundt om i hele landet, og det første i Norge kom til på Hamar. Ideen kom fra Ken Green som etablerte det første frøbiblioteket på Gardiner Public Library, New York i 2004. Siden 2004 har det dukket opp flere hundre frøbibliotek rundt i verden, alle med mål om at det skal være lett, billig og gøy å plante, se spire, høste og levere tilbake.

Vi håper dere tar turen til deres lokale bibliotek, og at dere planter i hagen eller i potter på balkongen.

Og trenger dere gjødsel og til plantene, så har vi sekker med fabelaktig hestemøkk. Hestemøkk er en mild og naturlig gjødsel som sprer seg gradvis i jorda, og som holder lenge.

Du finner sekkene i gårdsbutikken.

Oppskrift på søt og salt bålmat.

Vinterferie er turer med eller uten ski på beina. Lange turer eller korte.

Det er uansett deilig å holde motivasjonen oppe med lange og gode pauser og god pausemat. Ofte er det nok med en kopp kakao fra termos og en appelsin, men andre ganger vil man ha fest ved bålet.

Her er oppskrift på deilig pinnebrød. Pinnebrød som gjør bålmaten til en fest. Oppskriften er på 6-8 pinnebrød, avhengig av størrelse.

4 dl hvetemel

en klype salt

1 ss sukker

2 ts bakepulver

0,75 dl olje

1,5 dl vann

Rør deigen godt sammen og tilsett litt mer mel om den blir for klissete.

Legg deigen i en metallboks som er smurt med olje.

Når du kommer frem og bålet er stort og varmt må du spikke pinnen.

Den skal være lang nok til at du kan stå utenfor glosprutevidde, men kort nok til at du har kontroll på pinnebrødet. Den kan gjerne være stødig og litt tykk.

Del deigen i emner og rull mellom håndflatene til en lang pølse som vikles rundt pinnen. Stek til brødet er akkurat passe svidd til at det smaker tur og glede og gode greier.

Hvis du ruller brødet i sukker og kanel før steking får du deilige kanelsnurrer, eller i pizzakrydder for pizzabrød.

Husk at naturen skal forlates som du kom til den, så pass på at bålet er slukket, søppel er med i sekken hjem og alt som er flyttet på er flyttet tilbake der det kom fra.

Og husk å ikke tenne bål på fjell eller svaberg. Varmen lager sprekker i fjellet og flammene lager sorte merker som aldri forsvinner.

Det er lov å tenne bål i naturen fra 15. september til 15. april.

Og for de av dere som foretrekker kortreist tur er pinnebrød kjempegodt ved bålpanna i hagen også.

Oppskrift på Kjerlinglands egen Ringblomstsalve.

De aller første ringblomstfrøene vi fikk og sådde, kom fra frøbanken på Lillesand folkebibliotek. De vokste godt og gav god avling. Siden har vi høstet våre egne frø hvert år, men sørger årlig for å levere noen tilbake til frøbanken på biblioteket.

Vi sår ringblomstfrøene hver vår, og høster hver høst.

Vi plukker jevnlig de fineste blomstene for å tørke og lage salve av, og de som ikke lengre er så fine, lar vi stå å frø seg. På den måten har vi noe deilig å se og lukte på og biene og humlene har noe å kose seg med.

Ringblomst kan stå lenge utover høst og vinter, og de siste plukker vi ikke før i november. Både underveis og til slutt lager vi ringblomstsalve av avlingen. Vi bruker den til store og små. I fjeset, på hele kroppen, på tørre partier, små sår og etter barbering. I tillegg bruker vi den på hestene om de har småsår, og som lindring, mykgjøring og beskyttelse ved mugg.

Vil du ha oppskriften på vår ringblomstsalve?

Her er fjorårets, men den utvikler seg stadig, så det er ikke sikkert det er årets. Ringblomstolje er tørka ringblomst som har lagt i økologisk olivenolje en måneds tid.

1 dl ringblomstolje

0,25 dl jojobaolje

0,25 dl aprikoskjerneolje

15 g bivoks

15 g lanolin

E-vitamin

3-4 dråper eterisk olje

Eller

1 dl ringblomstolje

10 g bivoks

15 g lanolin

1 % e-vitamin

3-4 dråper eterisk olje

Mål opp ringblomstolje, regn ut oppskriften ut fra dette. Ha olje, bivoks og lanolin i gryta, varm opp og rør til det smelter.

OBS! Ikke mer enn 70 grader Ha i e-vitamin og eterisk olje Fordel i små krukker.

La stivne og ta i bruk!

Hvis du ikke har lyst til å lage selv har vi alltid godt med krukker på hyllene i butikken. Og utvalget utvides og endres etter hva gårdsfolkene har av gode ideer og tilgjengelige råvarer.

Hverdagstips til litt mindre plast.

Vil du ha noen få og lette tips til å gjøre ukeshandelen litt mer bærekraftig? Her har vi samlet noen av tipsene vi bruker i hverdagen. Det aller beste med dem er at det er lett som en plett å følge dem, og du trenger ikke være ekspert på noe som helst.

*Ta med deg bærenett så du slipper å kjøpe plastpose i butikken.

*Kjøp norske varer der det er mulig, og ha dem i gjennbrukspose i stedet for plastpose. Hvis du er i tvil om hva som er norske varer, kan du se etter Nyt Norge-merket.

*Spis opp maten du allerede har i kjøleskapet. Det sparer både miljøet og lommeboka.

*Mye mat er like god også etter at den har gått ut på dato. Lukt om du er i tvil. De fleste butikker har egne hyller for varer som nærmer seg dagen på datostempelet, og her er det mange skatter, ett og annet middagstips og mye penger å spare.

*Middagsrester er kjempegodt i nistepakka på jobb, skole og på tur.

*Velg varer i løsvekt eller som ikke er pakket i plast når du har muligheten.

*Sorter søppel. Hjemmekompostering er gøy og nyttig om du har hage med plass.

Dette er tips det lett å følge for de fleste av oss, selv om det hender litt for ofte at artikkelens forfatter kommer helt frem til butikken før hun oppdager at handlenettet henger hjemme på knaggen.

I gårdsbutikken vår selger vi både handlenett og gjenbrukspose for varer i løsvekt.

Velkommen innom for å se de nyttige varene vi fyller hyllene våre med.

Comment

Velkommen til gårdsbutikkens helt egne blogg!

Velkommen til oss!

På denne bloggen vil du finne informasjon om butikken, om varene våre og om det å leve på parti med naturen rundt oss. Vi ønsker å gjøre det lettere å leve bærekraftig i det livet vi lever, og vi tror at man ikke trenger å være perfekt for å gjøre en forskjell.

Denne bloggen er skrevet av oss på Kjerlingland, oss som også prøver å finne veien til et liv som tar mindre for seg av natur og miljø. Vi er ikke perfekte og ikke eksperter, men vi lærer, og når vi vet bedre så gjør vi bedre. Vi vil gjerne dele av det vi lærer underveis, og hører gjerne fra dere som går samme veien.

I butikken på tunet finner dere produkter som forhåpentligvis gjør de gode valgene litt lettere.

Comment