De aller første ringblomstfrøene vi fikk og sådde, kom fra frøbanken på Lillesand folkebibliotek. De vokste godt og gav god avling. Siden har vi høstet våre egne frø hvert år, men sørger årlig for å levere noen tilbake til frøbanken på biblioteket.

Vi sår ringblomstfrøene hver vår, og høster hver høst.

Vi plukker jevnlig de fineste blomstene for å tørke og lage salve av, og de som ikke lengre er så fine, lar vi stå å frø seg. På den måten har vi noe deilig å se og lukte på og biene og humlene har noe å kose seg med.

Ringblomst kan stå lenge utover høst og vinter, og de siste plukker vi ikke før i november. Både underveis og til slutt lager vi ringblomstsalve av avlingen. Vi bruker den til store og små. I fjeset, på hele kroppen, på tørre partier, små sår og etter barbering. I tillegg bruker vi den på hestene om de har småsår, og som lindring, mykgjøring og beskyttelse ved mugg.

Vil du ha oppskriften på vår ringblomstsalve?

Her er fjorårets, men den utvikler seg stadig, så det er ikke sikkert det er årets. Ringblomstolje er tørka ringblomst som har lagt i økologisk olivenolje en måneds tid.

1 dl ringblomstolje

0,25 dl jojobaolje

0,25 dl aprikoskjerneolje

15 g bivoks

15 g lanolin

E-vitamin

3-4 dråper eterisk olje

Eller

1 dl ringblomstolje

10 g bivoks

15 g lanolin

1 % e-vitamin

3-4 dråper eterisk olje

Mål opp ringblomstolje, regn ut oppskriften ut fra dette. Ha olje, bivoks og lanolin i gryta, varm opp og rør til det smelter.

OBS! Ikke mer enn 70 grader Ha i e-vitamin og eterisk olje Fordel i små krukker.

La stivne og ta i bruk!

Hvis du ikke har lyst til å lage selv har vi alltid godt med krukker på hyllene i butikken. Og utvalget utvides og endres etter hva gårdsfolkene har av gode ideer og tilgjengelige råvarer.